Press-
MEddelanden


 • Veronica Palm om boken Systerskap på Kvinnohistoriskt museum


  ​På torsdag 20 september kommer den f.d. riksdagsledamoten Veronica Palm till Kvinnohistoriskt museum för att prata om kvinnors villkor i politiken utifrån sin bok Systerskap – en feministisk idébok.
  Läs mer
 • K.A.O.S. - ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


  Lördag 16 juni öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen K.A.O.S. – Kvinnor, Aktivism och Organisering av Samhällen 1789-1914. Utställningen är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Expology AB och visas fram till 28 april 2019.
  Läs mer
 • Kvinnohistoriskt museum och Umeå centrum för genusstudier i pilotprojekt för stärkt samverkan


  Sedan november 2016 har Kvinnohistoriskt museum, Umeå Kommun och Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet fört en dialog om hur ett erfarenhets- och kunskapsutbyte kan utvecklas och fördjupas mellan de två verksamheterna. Nu är arbetet med att gemensamt skriva fram och förankra dokumentet ”Samverkan – förutsättningar, ramar och aktiviteter” klart!
  Läs mer
 • ​​​Västerbottnisk historia i ny miniutställning på Kvinnohistoriskt museum


  Nu öppnar en ny, återkommande miniutställning som vi har valt att kalla Kvinnohistoriskt museum <3 Folkrörelsearkivet! Tillsammans visar vi upp berättelser med kvinnor från Västerbotten.
  Läs mer
 • Om feministiskt fotograferande på Kvinnohistoriskt museum


  ​På torsdag 12 april kommer Ida Hein Olsson till Kvinnohistoriskt museum. Hein Olsson grundade gruppen Fotogäris på Facebook och vill inspirera publiken till ett feministiskt fotograferande.
  Läs mer
 • Upphovsmannen är en kvinna – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


  ​11 november öppnar utställningen Upphovsmannen är en kvinna på Kvinnohistoriskt museum. En utställning om tre pressfotografer - Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad.
  Genom deras fotografier får vi ta del av presshistoria, kvinnohistoria och svensk samhällshistoria under 1900-talet.

  Läs mer
 • Genusjubel på Kvinnohistoriskt museum


  Under 2017 och 2018 kommer genusstudier vid Umeå Universitet att uppmärksammas genom olika evenemang under namnet genusjubel. Den 5 oktober firas genusjubel på Kvinnohistoriskt museum när fyra doktorander från Genusforskarskolan ger publiken rykande färsk forskning!
  Läs mer
 • Ta plats och brösta sig - Julia Skott till Kvinnohistoriskt museum


  ​Julia Skott kommer torsdag 11 maj till Kvinnohistoriskt museum för att prata om bröst, kropp och att ta den plats en behöver, förtjänar och vill ha. Oavsett kropp, oavsett form, oavsett tillfälle. Julia Skott är journalist, författare och har en filosofie magister i filmvetenskap samt har skrivit en av texterna till den pågående utställningen Bröst.
  Läs mer
 • ​​Det nya flickrummet - samtal på Kvinnohistoriskt museum


  I anslutning till att PotatoPotato Scenkonst gästspelar i Umeå med föreställningen I'm her(e) arrangerar Kvinnohistoriskt museum, i samarbete med FlickForsk!, ett samtal på temat Det nya flickrummet med Linda Forsell (PotatoPotato), Sara Meidell (kulturredaktör VK) och Julia Rönnbäck (lektor, Malmö Högskola). Samtalet avslutas med en reflektion av Anna Croon Fors (lektor och föreståndare UCGS).
  Läs mer
 • Kultur- och demokratiministern besöker museer i Umeå


  Fredag den 10 mars kommer Alice Bah Kuhnke till Umeå och passar då på att besöka både Kvinnohistoriskt museum och Västerbottens museum.
  Läs mer
 • Kvinnohistoriskt museum visar fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin


  ​Lördag den 4 mars öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen Bröst. Bröst skapades av Kulturen i Lund 2016 där Elisabeth Ohlson Wallins fotografier fick möta texter av Julia Skott, Linda Fagerström, Anja Petersen och Helen Fuchs. När Bröst nu visas på Kvinnohistoriskt museum lägger museet till fler tankar om bröst - de politiska, de farliga och ofarliga. Är bröst någonsin bara bröst?
  Läs mer
 • Kvinnohistoriskt museum nominerade till årets pedagogiska pris 2016


  ​Kvinnohistoriskt museum har med det samskapade experimentet På salongen blivit nominerade till årets pedagogiska pris 2016 av FUISM (Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer).
  Läs mer
 • Utökade öppettider på Kvinnohistoriskt museum


  20% mer kvinnohistoria till umeåborna och Umeås besökare! Från 1 februari utökar Kvinnohistoriskt museum sina öppettider från 30,5 timme per vecka till hela 38,5 timmar.
  Läs mer
 • Kvinnojourens historia på Kvinnohistoriskt museum


  Den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. På Kvinnohistoriskt museum kommer under lunchen två veteraner inom kvinnojoursarbetet, Agneta Lundström och Gunilla Nordenfors, berätta hur det gick till när Umeå kvinnojour startade 1979. De har tillsammans skrivit 3 böcker om kvinnojouren i Umeå.
  Läs mer
 • Ruralistas – ett hörspel och samtal med Clara Bodén och Cicely Irvine på Kvinnohistoriskt museum


  ​Ruralistas premiärsändes för SR Drama 7 oktober i år. På torsdag kl. 18 har Kvinnohistoriskt museum bjudit in två av skaparna, Clara Bodén och Cicely Irvine till en livelyssning med efterföljande samtal.

  Lyssnaren tas med på en tankeresa genom ett samtida Sverige, en glesbygd och ett inland där frågor om modernitet och makten att skapa bilden av en plats väcks.

  Läs mer
 • Pressinbjudan: Maktsalongen inleder programhösten på Kvinnohistoriskt museum


  Torsdag 8 september inleds programhösten på Kvinnohistoriskt museum med föreläsningen ”En crash course i jämställdhet”, med Matilda Hellqvist från föreningen Maktsalongen.
  Läs mer
 • Föreläsning om kvinnor och Wikipedia på Kvinnohistoriskt museum


  Enligt en undersökning av Wikipedias Projekt kvinnor! finns omkring fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor på Wikipedia och enligt en undersökning 2015 av Wikimedia Sverige definierade sig endast 12-13 % av Wikipedias skribenter som kvinnor.
  Läs mer
 • Herald Foundation från Ghana besöker Kvinnohistoriskt museum 28 april


  ​Torsdag 28 april gästas Kvinnohistoriskt museum av representanter från Herald Foundation i Ghana samt Umeå Ghana Union.
  Läs mer
 • ”Berättelser i en stad” - ny umeåutställning på Kvinnohistoriskt museum


  I utställningen Berättelser i en stad möter besökaren glimtar från Umeå 1860 fram till idag, ur arkiv, intervjuer och museets insamling På salongen. Här finns berättelser om staden, där kvinnor organiserat sig i föreningar och samarbetat för att förändra samhället utifrån olika klass, yrkes och etnicitetspositioner.
  Läs mer
 • Klipp håret och gå till historien


  Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Umeås frisörer undersöker nya sätt att erbjuda kvinnor att ta plats i historien. Alla som vill har nu möjlighet att dela sin berättelse – på salongen, på museet eller på webben.
  Läs mer


prata med oss


Håll koll på oss och ta del av nyheter, diskussioner, aktiviteter m.m. via Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterInstagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterIoch och Twitterlänk till annan webbplats

Öppettider

Måndag stängt
Tisdag & onsdag 10-17
Torsdag 10-19.30
Fredag 10-17
Lördag 10-16
Söndag
12-16

 

Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå


Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun