Lektion till UtstÄllningen Schyssta killar

Välkomna på en skolvisning av utställningen Schyssta killar där vi ställer oss frågan: vad förlorar vi på att uppfostras till ett visst kön?


I diskussioner om ojämställdhet och ojämlikhet framställs det ofta som att det finns vinnare och förlorare. Jämställdhet anses ofta vara en "kvinnofråga" - de flesta artiklar om jämställdhet har kvinnor i fokus. Men om vi vänder på fokuset så ser vi att normer även har konsekvenser för pojkar och män.


Statistik från utställningen:

- 82 % av de som är misstänkta för misshandel är män

- Män tar ut 25% av föräldradagarna

- 74 % av alla som dör av våld är män


För att förändra något behöver människor känna att de själva berörs och uppleva känslor kring sin roll i en grupp. I utställningen vill konstnären Linea Matei visa på vad män upplever att de förlorar genom att följa mansnormer. 229 män svarade på frågan ”Vad förlorar du på att vara man/uppfostras till man?” och utifrån svaren så skapade Matei utställningen Schyssta killar - ett konstverk med skulptur, text och ljud.


UPPLÄGG

I en skollektion om Schyssta killar kommer klassen träffa en pedagog som undersöker frågor om makt och kön genom att använda Mateis konstverk. Kan vi få en förståelse för konsekvenserna av ojämställdhet genom att lyssna till dessa mäns berättelser? Kan vi dra allmänmänskliga kopplingar till hur det är att uppfostras till ett visst kön?


Under lektionen kommer pedagogen presentera konstverket och tankarna bakom det. Eleverna kommer sedan få arbeta med relaterade frågeställningar. Klassen kommer inte delas upp efter kön.

Lektionen främjar elevernas förståelse för rättighetsfrågor (mänskliga rättigheter), jämställdhet och demokrati. Eleverna tränas i förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingsgrunder. De syftar också till att träna eleverna i att reflektera om frågor med hjälp av konst.


NÄR?

Lektionen kan bokas onsdagar, torsdagar och fredagar: v.41-43, v-45-48 2019
Först till kvarn. Bokas senast onsdagen en vecka innan.
Ålder: årskurs 9 och gymnasium. Max 35 elever, men ni får gärna komma i halvklass..
Tid: Lektionen är 45-60 min, beroende på klassens tid.

Du bokar i formuläret nedan, för frågor om bokning, ring museets reception 090-16 34 98


Bokningen stängde 19 dec 2019.


Välkomna till Kvinnohistoriskt museum!