Foto: KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek

8 mars: Som Fröken Friman
eller som suffragette?

Hur gick den svenska rösträttskampen till egentligen?


Välkommen till Kvinnohistoriskt museums 8-marsfirande akt 1. En lunchföreläsning med Christina Florin, professor (em) i kvinnohistoria vid Stockholms Universitet.


Den kvinnliga rösträttskampen gick lite lugnare till i Sverige än i England, men det fanns rebeller även här. Rösträttsrörelsen drog till sig tusentals kvinnor som kämpade för rösträtt och inflytande över politiken. Att leva rösträttslivet blev för somliga aktivister det stora äventyret som gav spänning och energi, men också hårt arbete, långa resor, trötthet, hot och utsatthet.
Rösträttskvinnorna  byggde upp den första feministiska massrörelsen i Sverige och deras historia kan bl a berättas genom deras brev till varandra. Med deras hjälp blev kvinnor myndiga och fick politiskt medborgarskap i vårt land. 


Tid: 12.00 - 13.00 tisdag 8 mars 2016

Plats: Kvinnohistoriskt museum

Lunch: ta med egen lunchlåda eller köp med från något gott ställe.


8 mars öppnar vi vår utställning Berättelser i en stad, som invigs kl. 18 med musik, tal, mingel, porträttfoto, bål och prat. Läs mer om vårt vernissage här.


Varmt välkomna!


Christina Florin är professor (em)  i kvinnohistoria vid Stockholms universitet. Hon skrev sin avhandling vid Umeå universitet - om småskollärarinnor och follkskollärarinnor. Hon var aktiv i föreningen Kvinnor och Arbete i Västerbotten och var regissör för Jösses Flickor som spelades i Umeå 1980. Hennes bok om den svenska rösträttsrörelsen heter Kvinnor får röst. Kön, känslor och politisk kultur i kvinnornas rösträttsrörelse. (Atlas Akademi)