bild_ny

En bild med ordet Bukhoor på flera språk med rök från rökelse i bakgrunden.
9 nov

INFO

Lördag 9 november 2024
Tid: 13.00-14.30
12.30 Vi serverar kardemummakaffe och dadlar
13.00 Invigningssamtal om Bukhoor - rökelsens väg
Poesiläsning med Faiza Issa Aden Farah
14.00 Visning av Bukhoor - rökelsens väg

Plats: Kvinnohistoriskt museum
Fri entré

Vernissage fÖr bukhoor - rÖkelsens vÄg!

Välkommen på vernissage för vår nya utställning Bukhoor - rökelsens väg!

Kvinnor har skapat rökelse, bukhoor i tusentals år. Recepten har gått i arv och skapat en länk mellan kvinnor från generation till generation.

Rökelsevägen är en av de äldsta handelsvägarna i världen. Delar av den är upptagen i UNESCOs lista över världsarv. Den länkade ihop tre hav, tre kontinenter och tre antika civilisationer. Från de sydliga delarna av Arabiska halvön till Medelhavshamnarna i norr.

Samtidigt som karavanerna transporterade den värdefulla lasten i månader fanns mäktiga kvinnor som regerade i den här delen av världen. Här möter du några av dem: Drottningen av Saba, Zenobia, Sammu-ramat, Hatshepsut och Amanirenas.

Berättelserna i utställningen rör sig som röken från bukhoor fram och tillbaka under 3000 år och når ända fram till idag. Vi får följa rökelsens väg 2024 där vi möter Fethya som tillagar bukhoor efter ett gammalt recept i sitt kök. Hon säljer den på WhatsApp och den tänds senare i en kaffeceremoni i ett vardagsrum i Malmö.

Program 9 november

11.00 Museet och utställningen Bukhoor - rökelsens väg öppnar
12.30 Vi serverar kardemummakaffe och dadlar
13.00 Invingningssamtal där Amal Aziz och Lina Alarabi, utställningens innehållsproducent och formgivare, samtalar med museichef Sara Edenius
Poesiläsning med Faiza Issa Aden Farah (Faiza gör drottningarnas röster på svenska i utställningen)
14.00 Guidad visning av Bukhoor - rökelsens väg

Utställningen Bukhoor är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Amal Aziz, strateg, Mellanösternspecialist och tidigare journalist. Genom sitt modersarv har hon en unik inblick i både den historiska och nutida tillverkningen av bukhoor. Utställningens form är skapad i samarbete med Lina Alarabi.