Pressbilder
Kontakta maria.hedberg@umea.se 

Folkrörelsearkivet i Västerbotten sparas kilometervis med handlingar från de Västerbottniska föreningarna och folkrörelserna – lokalhistoria med spår efter människors vardag och fritid som ger en bild av vad som engagerat sedan 1800-talets mitt fram till idag.

Men i arkivet finns luckor.
Kvinnor och deras samhällsengagemang är inte bevarade i samma utsträckning som mäns, något som riskerar att ge en skev historieskrivning.

Folkrörelsearkivet har därför aktivt sökt efter kvinnor i sina samlingar men också efterlyst nytt material för att ge en rättvisare bild av vår historia.

 

I maj 2018 öppnar vi för första gången miniutställningar i receptionen där tillsammans visar upp berättelser med kvinnor i Västerbotten, från arkivet.

Umeå fabriks-
och Hantverksförening

 

Först ut är föreningens medlemsmatriklar där vi hittar arbetande kvinnor från sekelskiftet 1800/1900. Kvinnor som var till exempel fotografer och bokbindare.

Bland namnteckningarna syns bl.a. Nancy Burström som 1905 kommer till Umeå, 15 år gammal. Burström börjar som passopp på Lundmarks Atelier hos Hilda Burström, där hon till en början sköljer fotografier. 1916 tar Nancy Burström över ateljén och byter namn till Nancy Burströms Fotografiateljé.

 

 

Foto: Västerbottens museum
Av Nancy Burström, interiör Riksbanken Umeå.

"vi vill tillsammans visa upp exempel från arkivet med kvinnor i Västerbotten"

prata med oss


Håll koll på oss och ta del av nyheter, diskussioner, aktiviteter m.m. via Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterInstagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterIoch och Twitterlänk till annan webbplats

Öppettider

Måndag stängt
Tisdag & onsdag 10-17
Torsdag 10-19.30
Fredag 10-17
Lördag 10-16
Söndag
12-16

 

Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå


Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun