MÅLGRUPP

Övningarna riktar sig mot de senare delarna av högstadiet samt gymnasiet. Övningarna fokuserar på rösträttsföreningen i Umeå och deras arbete. De är anpassade för både teoretiska och praktiska program.

MATERIAL

Övningar till källmaterialet om rösträtt Pdf, 347.2 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Anna Grönfeldts kåseri Pdf, 121.9 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Länkar

Artikel om Anna Grönfeldt, Kvinnobiografiskt lexikon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Artikel om FKPR i Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

RÖSTRÄTT

1884 lämnades den första motionen om allmän och lika rösträtt in till riksdagen. Den röstades ner och det dröjde till 1919 innan riksdagen sa ja. 1921 genomfördes det första allmänna valet i Sverige.

Arbetet för den allmänna och lika rösträtten för kvinnor och män var en viktig del av den kamp för demokrati som pågick i Sverige i början av 1900-talet. En organisation som drev frågan nationellt var Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR). Den bildades 1903 efter att justitieminister Hjalmar Hammarskjöld lagt fram förslaget att istället för att ge kvinnor rösträtt så skulle gifta män få två röster var.

Det fanns ett stort motstånd mot allmän och lika rösträtt. Många ansåg att kvinnor inte var tillräckligt mogna eller biologiskt skapade för att driva politiska frågor. Män visste bättre, tyckte de.

I Umeå fanns Föreningen för kvinnans politiska rösträtt (FKPR). Föreningen arbetade med att utbilda kvinnor så att de skulle förstå samhället och politik, och med att förbereda kvinnor för att rösta. En av de mer aktiva i föreningen var Anna Grönfeldt. Hon var välutbildad och arbetade som lärare. Hon skaffade sig politisk erfarenhet genom att sitta i det vi nu kallar kommunfullmäktige. Kvinnor med en högre inkomstnivå hade rätt att rösta och bli invalda dit redan från 1910.

KÄLLOR

Bilderna går att klicka på för att få större, samt är utskrivningsbara.

Annons för ”Samqväm”, 1904
Inbjudan till ett möte där information om rösträttsfrågan ska spridas av ”Qvinnliga rösträttsföreningen”. Läsaren lockas med gratis inträde, musik och reseminnen.

Foto på Anna Grönfeldt, 1927
På fotot ser vi Anna Grönfeldt, lärare i Folkskolan och en av Umeås mest berömda rösträttskvinnor.

Elin Wägner och trave med namninsamlingar, 1913
Fotot illustrerar hur otroligt många namn som samlades in för kvinnors rösträtt. På bilden syns Elin Wägner, en känd rösträttskvinna.

Kallelse till möte FKPR, 1921 + Foto på FKPR-festlighet, 1921
Fotot är taget vid en festlighet med de lokala FKPR-föreningarna i Stockholm efter rösträtten införts 1921. FKPR står för ”Föreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt”.

Fotoporträtt ”Nyvalda kvinnliga stadsfullmäktige” 1910
Foton på kvinnor som valts in i stadsfullmäktige.

Motion med rubriken ”Herr riksdagsman!”
Här skriver de undertecknade Umeåkvinnorna till Riksdagen för att stödja en rösträttsmotion om kvinnlig rösträtt.