RÖSTRÄTT


1884 lämnas den första motionen om allmän och lika rösträtt in till riksdagen. Den röstades ner och det dröjde till 1919 innan riksdagen sa ja. 1921 genomförs det första allmänna valet i Sverige.

Arbetet för den allmänna och lika rösträtten för kvinnor och män var en viktig del av den kamp för demokrati som pågick i Sverige i början av 1900-talet. En förening som drev frågan nationellt var Föreningen för kvinnans politiska rösträtt (FKPR) som bildades 1903. Det var efter att justitieminister Hjalmar Hammarskjöld lagt fram förslaget att istället för att ge kvinnor rösträtt så skulle gifta män få två röster var.

Det fanns ett stort motstånd mot allmän och lika rösträtt. Många ansåg att kvinnor inte var tillräckligt mogna eller biologiskt skapade för att driva politiska frågor, män visste bättre.

Även i Umeå fanns Föreningen för kvinnans politiska rösträtt (FKPR). De arbetade med fokus på utbildning för kvinnor, att förstå samhället och politik och förbereda dem för att rösta. En av de mer aktiva i föreningen var Anna Grönfeldt. Hon var välutbildad, arbetade som lärare och skaffade sig politisk erfarenhet genom att sitta i kommunfullmäktige, dit kvinnor med en högre inkomstnivå hade rätt att rösta och bli invalda i från 1910.

Övningen fokuserar på rösträttsföreningen i Umeås arbete.

KÄLLOR

Bilderna går att klicka på för att få större, samt är utskrivningsbara.

Annons för ”Samqväm”, 1904
Inbjudan till ett möte där information om rösträttsfrågan ska spridas av ”Qvinnliga rösträttsföreningen”. Läsaren lockas med gratis inträde, musik och reseminnen.

Foto på Anna Grönfeldt, 1927
På fotot ser vi Anna Grönfeldt, lärare i Folkskolan och en av Umeås mest berömda rösträttskvinnor.

Elin Wägner och trave med namninsamlingar, 1913
Fotot illustrerar hur otroligt många namn som samlades in för kvinnors rösträtt. På bilden syns Elin Wägner, en känd rösträttskvinna.

Kallelse till möte FKPR, 1921 + Foto på FKPR-festlighet, 1921
Fotot är taget vid en festlighet med de lokala FKPR-föreningarna i Stockholm efter rösträtten införts 1921. FKPR står för ”Föreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt”.

Fotoporträtt ”Nyvalda kvinnliga stadsfullmäktige” 1910
Foton på kvinnor som valts in i stadsfullmäktige.

Motion med rubriken ”Herr riksdagsman!”
Här skriver de undertecknade Umeåkvinnorna till Riksdagen för att stödja en rösträttsmotion om kvinnlig rösträtt.

MÅLGRUPP
Övningen riktar sig mot de senare delarna av högstadiet samt gymnasiet. Den är anpassad både för teoretiska och praktiska program. Förslag på övningar finns i lärarhandledningen.

prata med oss


Håll koll på oss och ta del av nyheter, diskussioner, aktiviteter m.m. via Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterInstagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterIoch och Twitterlänk till annan webbplats

Öppettider

Måndag - fredag 10-17
Lördag 10-15
Söndag
stängt


Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå


Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun